ERZURUM'da 16 yıl önce kapılarını açan Devlet Tiyatroları, hizmete girdiği günden itibaren oyunlarının büyük çoğunluğunu kapalı gişe oynuyor. Bugüne kadar yaklaşık 650 bin seyirci ile buluşan Devlet Tiyatrosu sanatçıları geçen yıl hayatlarında hiç tiyatro izlememiş 12 bin çocuğu da tiyatro ile buluşturdu.
Merkez Yakutiye ilçesinin Mumcu Caddesi'ndeki binada çalışmalarını aralıksız sürdüren Devlet Tiyatrosu sanatçıları, ikisi çocuk oyunu olmak üzere yılda toplam 7 oyun sahneliyor. 2013- 2014 sezonunda da tiyatroseverlerin karşısına birbirinden ilginç konuların yer aldığı oyunlarla çıkmaya hedefleyen Devlet Tiyatrosu sanatçıları, 3 Ekim'de sahnelenecek olan Fransız Moliere'nin yazdığı Ahmet Vefik Paşa'nın Türkçe'ye uyarladığı 'Meraki' adlı komedi oyununa hazırlanıyor. Açıldığı ilk günden itibaren sahnelenen oyunların büyük bir bölümünün kapalı gişe oynandığını belirten Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü ve sanatçısı Levent Aras, bugüne kadar 650 bin izleyiciyi ağırladıklarını belirtti. Müdür Aras, Valilikle yapılan protokol gereği hayatında hiç tiyatro izlememiş çocuklara yönelik yapılan projede ise geçen yıl 12 bin çocuğu tiyatroyla buluşturduklarını söyledi.
GEÇEN SEZON 9 OYUN SAHNELENDİ
2012- 2013 sezonunda ikisi çocuk olmak üzere toplam 9 oyun sahnelediklerini kaydeden Levent Aras şunları söyledi:
"Erzurum DT, kapalı gişe oynamaya alıştı. Türkiye genelinde Devlet Tiyatroları arasında çok iyi bir yerdeyiz. İzleyicimizle çok iyi bir iletişim içiresindeyiz. Erzurum halkı bizleri bizler de onları çok seviyoruz. 1997 yılından itibaren bugüne kadarki bir çok oyunumuz kapalı gişe oynadı. Senede 5 yeni oyun çıkarıyoruz. Bunların ikisi çocuk oyunu. Geçen yıl Valilikle yaptığımız protokol gereği köy ve ilçelerde hiç tiyatro izlememiş öğrencileri tiyatro ile buluşturuyoruz. Hedefimiz aslında gençleri ve çocuklarımızı tiyatroya alıştırmak. Çünkü tiyatronun doğuşundan itibaren insanları aydınlatan, sevgiyi, doğruyu, barışı ve güzelliği anlatan bir misyonu var. Seçtiğimiz tüm oyunlar da bu doğrultuda. Geçen yıl tiyatro ile ilk kez buluşturduğumuz çocuk sayısı 12 bin. Bu yıl da aynı şekilde temsil sayımızı artırarak özellikle çocukları misafir etmeyi planlıyoruz. Onların bu mutluluğunu gözlerinde görebiliyoruz."
'KARDEŞİMİ ARTIK DÖVMÜYORUM'
Hiç unutmadığım bir anısısını da paylaşan Levent Araş şunları anlattı:
"Geçen yıl oyunumuza gelen bir çocuk arkadaşlarına, 'Ben palyaçoyu da izledim' dedi. Kendisine 'oyunu izledikten sonra hayatında birşey değişti mi?' diye sordum. Ortaokul öğrencisi olan çocuğun, 'Vallaha, ben eskiden kardeşimi çok dövüyordum. Artık dövmüyorum' demesi beni duygulandırdı. Bu söz bizim ne kadar doğru birşey yaptığımızın, kanıtı idi. Devlet tiyatroları bu misyonla yürümeye devam edecektir."
3 EKİM'DE PERDE AÇILIYOR
'Meraki' isimli oyunun yönetmeni ve aynı zamanda Bursa Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ömer Naci Topçu da, Erzurum'un mükemmel bir izleyici kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Topçu şöyle konuştu:
"Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun bu yıl ki ilk oyunun yönetmenliğini yaptığım için çok mutluyum. Bu oyunun da diğerleri gibi izleyici tarafından sevilerek izleneceğini ümit ediyorum. Türkiye'deki tüm Devlet Tiyatrolarının seyirci durumu çok iyi. Seyircimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. 3 Ekim 2013'de perdemizi Meraki adlı oyunla açacağız. Fransız komedi yazarı Moliere'in Hastalık Hastası isimli oyunu dilimize ve Türk tiyatrosuna Meraki ismiyle Ahmet Vefik Paşa tarafından uyarlanmıştır. Oyunda hastalık hastası, huysuz, ihtiyar ve cimri babanın, kızını bir doktorla evlendirerek kendine menfaat sağlama çabası anlatılıyor. Böylece izleyiciyi güldürmeyi, bu durumdan faydalanmaya çalışan kişileri de eleştirerek yine izleyicimizi düşündürmeyi hedefliyoruz. Oyunda kullanacağımız canlı müzik ve danslarla aksiyonu hareketli tutmayı ve yine seyircimize keyifli dakikalar yaşatmayı amaçlıyoruz."
Kaynak: DHA
Yeni Konular
Sponsor
Home
Devlet tiyatrosu
Erzurum
Erzurum devlet tiyatrosu
Sahne Sanatları
Tiyatro
Tiyatro haberleri
Erzurum Devlet Tiyatrosu 3 Ekim'de perdelerini açıyor
Erzurum Devlet Tiyatrosu 3 Ekim'de perdelerini açıyor
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder