Son Haberler

UNESCO'dan İtalya'ya uyarı

UNESCO İtalya'nın antik kent Pompeii'ye gösterdiği özensiz tavır yüzünden kenti "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları" listesine almayı düşünüyor.

Pompeii


İtalya, kısmi özerk bölgesi olan Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kenti Pompeii'nin bakımsızlığı konusunda UNESCO'dan uyarı aldı.

UNESCO, antik kentin durumuyla ilgili uzmanlarca hazırlanan durum raporunda eğer 2 yıl içinde gerekli önlemlerin alınmadığı görülürse kenti "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları" listesine alacağını belirtti. Rapor antik kenrin mozaikleri ve duvar resimlerindeki devam eden yıpranmayı gözler önüne seriyor. UNESCO ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (International Council on Monuments and Sites) işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma Ocak ayında başlamıştı. Araştırmada Pompeii'nin yanı sıra komşu sit alanları olan Herculaneum ve Torre Annunziata'nın da durumunun iyi olmadığını gösterdi. Eğer gerekli önlemler alınmazsa Pompeii'nin iki yıl içinde "yıkıntı" halini alacağını söyleyen uzmanlar, son birkaç yıl içinde Schola Armaturarum gibi önemli tarihi binaların yıkılmaya başladığına dikkat çekti. Casa di Siricus, Casa delle Nozze d’Argento ve Casa di Octavius Quartio gibi bölgenin önemli kalıntılarında da kısmi yıkılmalar gözlendi. Çürümenin ilerlemekte olduğu belirtilen raporda yıkılma riski yüksek olan en önemli 13 antik binanın da listesi bulunuyor. Özellikle artan nem oranının bitkilerin büyümesine ve yerde yosun oluşumuna sebep olmasından endişelenen yetkililer bu durumun duvar resimlerine ve mozaiklere zarar vereceğini belirtti.

Antik kent 2012 yılında dünyanın farklı ülkelerinden 2.3 milyon civarında ziyaretçi çekmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gündem Sanat ~ Kültür ve Sanat blogu Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.